Πολιτιστικό

Θέατρο & Χορός

Εκθέσεις

Εκδηλώσεις

Τμήματα

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου: Ένας ιστορικός πολιτιστικός οργανισμός υπερτοπικής σημασίας

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που ασχολείται αποκλειστικά με τον πολιτιστικό τομέα και προήλθε από τη συνένωση των Πνευματικών Κέντρων των δύο πρώην Δήμων (Μοσχάτου και Ταύρου) που συγχωνεύθηκαν από 1/1/ 2011.

Η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου με γνώμονα την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, πρώτα απ’ όλα, είναι η αυθεντική ικανοποίηση της ανάγκης των κατοίκων για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, υλοποιεί με επάρκεια δεκάδες πολιτιστικών προγραμμάτων σε όλες τις μορφές της τέχνης και δημιουργίας με την αποδοτική συνεργασία σε ετήσια βάση 30 καλλιτεχνικών συνεργατών-εμψυχωτών οι οποίοι στελεχώνουν τα εργαστήρια και τα τμήματα .

Το Πνευματικό Κέντρο στεγάζεται σε ιδιόκτητες υποδομές και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών που είναι πλήρως εξοπλισμένες ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Αριθμεί εκατοντάδες μελών που συμμετέχουν στις δράσεις του (2.200 μέλη την περίοδο 2016-2017) οι οποίοι καταβάλλουν χαμηλά δίδακτρα ενώ προβλέπονται ακόμη χαμηλότερες τιμές και εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το Πνευματικό Κέντρο προσελκύει το υπερτοπικό πολιτιστικό ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών διοργανώνοντας σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα (π.χ. Διαδημοτικό Θεατρικό Φεστιβάλ) και καινοτόμα φεστιβάλ (π.χ. το Φεστιβάλ Τεχνών στο Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων). Τέλος, συμπράττει σε όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς που διοργανώνει ο Δήμος μας (π.χ. Ταύρεια, Καρναβάλι).

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου συνεχίζει να είναι ένας δυναμικός και δραστήριος οργανισμός που διαμορφώνει τοπική συνείδηση, ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και τα τελευταία τριάντα χρόνια διαδραματίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Αττικής ευρύτερα.

Καλλιτεχνικές ομάδες και εργαστήρια, πολιτιστικά τμήματα και προγράμματα

Το Πνευματικό Κέντρο διαθέτει πολλούς πολιτιστικούς χώρους, με υψηλή διασπορά σε όλη την έκταση του Δήμου μας και άμεση πρόσβαση για όλους τους κατοίκους. Οι χώροι και οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις είναι κατάλληλα επιλεγμένες και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Την καλλιτεχνική ευθύνη της λειτουργίας έχουν εξειδικευμένοι, στο αντικείμενο τους, δάσκαλοι, καθηγητές και εμψυχωτές όλων των ειδικοτήτων που προσδίδουν στα τμήματα μια σημαντική πολιτιστική υπεραξία με αποτέλεσμα η ζήτηση για συμμετοχή να αυξάνεται κάθε χρονιά. Το Πνευματικό Κέντρο υλοποιεί προγράμματα και λειτουργεί καλλιτεχνικά εργαστήρια σε όλες τις μορφές της τέχνης και τους τομείς δημιουργίας. Πιο συγκεκριμένα την τελευταία περίοδο λειτούργησε και λειτουργεί:

 • Δύο Ομίλους Παραδοσιακών και Ελληνικών Λαϊκών Χορών, τον Όμιλο Ελληνικών Χορών που εδρεύει στην περιοχή του Μοσχάτου και τους Ταυρίωνες που λειτουργεί στον Ταύρο
 • Σχολές και τμήματα μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο, έναν οργανισμό με πολλές σχολές οργάνων που παρέχει και αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών
 • Ορχήστρα και Χορωδίες και όπως είναι η Χορωδία της Μουσικής Γωνιάς, η παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου και άλλα σχήματα όπως οι Group Therapy
 • Εργαστήρια Ζωγραφικής για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με στόχο να αναδείξουν τις δυνατότητές τους στις εικαστικές τέχνες
 • Εργαστήριο Κεραμικής με τον πηλό ως γλώσσα έκφρασης και δημιουργικής αναψυχής
 • Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος που συνδυάζει τη ζωγραφική και το κόσμημα μέσα από καινοτόμες τεχνικές κατασκευής
 • Εργαστήριο βιτρώ με τεχνικές επεξεργασίας έγχρωμων υαλοπινάκων, χαλκοταινίας και κόλλησης με κασσίτερο
 • Εργαστήριο αγιογραφίας και Βυζαντινής ζωγραφικής με διαδρομές στον χρόνο και την παράδοση
 • Θεατρικό εργαστήρι και θεατρική ομάδα με σημαντικές παραγωγές και παραστάσεις και με τη διοργάνωση του διαδημοτικού θεατρικού φεστιβάλ.
 • Θεατρικό Εργαστήρι εφήβων
 • Ομάδες Θεατρικού παιχνιδιού με συμμετοχή νέων ηλικιών σε εργαστήρια και παραστάσεις Κινηματογραφική λέσχη με επιλεγμένες προβολές σημαντικών ταινιών
 • Τμήματα κλασσικού και μοντέρνου χορού με καινοτόμα θέματα και ενδιαφέρουσες χορογραφίες
 • Εργαστήριο κοπτικής-ραπτικής με δημιουργικές ιδέες στον χώρο της ένδυσης
 • Εργαστήριο Υφαντικής με παραδοσιακές τεχνικές πειραματιζόμενο με υφές, νήματα, τεχνικές και χρώματα
 • Δύο δανειστικές βιβλιοθήκες, στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων και δημιουργικά εργαστήρια.

Όλα τα εργαστήρια, τα πολιτιστικά τμήματα και οι καλλιτεχνικές ομάδες παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις κλπ) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου όπου παρουσιάζουν το έργο τους.